2014. július 23., szerda
Balkáni babsaláta
Hozzávalók : 1/2 kg fejtett bab ( nyári )
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál salátaolaj
2 evőkanál ketchup
1 evőkanál borecet
törött bors, bazsalikom
Elkészítése : Kifejtjük és sós vízben puhára főzzük a nyári babot, majd levétől lecsepegtetve hagyjuk hűlni. Egy másik edényben sós, enyhén ecetes vízben megfőzzük a megtisztított, egycentis darabokra összevágott zöldbabot is, és levétől lecsorgatva összekeverjük a szemesbabbal.
Az apróra vágott vöröshagymával, a tört fokhagymával, és a többi hozzávalóval salátalevet készítünk, ráöntjük a babra, összekeverjük és a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Almás-diós tiroli rétes
Hozzávalók (tészta) : 28 dkg liszt
22 dkg margarin
2 dl tejföl
1/2 citrom leve ( vagy 1 evőkanál enyhe ecet )
csipet só
(töltelék) : 12 dkg cukor
60 dkg meghámozott, reszelt alma
15 dkg dió
1 dl tej
8 dkg cukor
baracklekvár
néhány evőkanál zsemlyemorzsa
(tetejére) : tojássárgája
Elkészítése : Késsel összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, a tejföllel, citromlével, egy csipet sóval, és a hűtőszekrényben fél napig pihentetjük. A hideg tésztát kétfelé osztjuk, vékonyra nyújtjuk.
A kinyújtott lapokat vékonyan megkenjük barackízzel, majd a cukorral szárazra párolt almát ráterítjük. Az almát meghintjük zsemlyemorzsával és erre édes tejben főtt darált diót simítunk. A két megrakott tésztalapot külön-külön tekerccsé göngyöljük, sütőlapra fektetjük, és tetejüket tojássárgájával megkenve a sütőben szép pirosra sütjük.
2014. július 15., kedd
Kapros tyúkmell
Hozzávalók : 1 szép nagy tyúkmell ( vagy pulykamell )
8-10 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl
2 csomag zöldkapor
vaj vagy olaj
Elkészítése : Lebőrözzük a tyúk- vagy pulykamellet és nagyon sűrűn megtűzdeljük vékony füstöltszalonna-csíkokkal. Diónyi vajon vagy 2 evőkanál olajon körös-körül átsütjük, majd egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Csak akkor sózzuk meg, ha a szalonna nem túl sós.
Tálalás : A pecsenyét forró tálra tesszük, a visszamaradt levébe keverünk 2 dl tejfölt és 2 csokor nagyon finomra vágott zöldkaprot. Átforrósítjuk, úgy öntjük a sültre. Keverhetünk a mártásba 1 tojássárgát is, de akkor ügyeljünk, nehogy a hevítés során összekapjon. Párolt rizs illik hozzá.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
Firenzei sertésborda
Hozzávalók : 8 sertéskarajszelet
75 dkg paraj
5 dkg vaj + 2 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
10 dkg sajt
2 dkg liszt
4 dl tej
1 tojássárgája
Elkészítés : Kicsontozzuk és vékonyra kiverjük a karajszeleteket, sóval és törött borssal bedörzsöljük, a vajon megsütjük, majd a zsiradékból kivéve félretesszük. Közben sós vízben puhára főzzük a parajt és levétől lecsepegtetve a hús levében 5 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet szerecsendióval ízesítjük, majd egy nagy, lapos tűzálló tálba terítjük. Ráfektetjük sorban a kisütött hússzeleteket és az egészet leöntjük sajtmártással.
A sajtmártáshoz besamelt főzünk 2 dkg vajból 2 dkg liszttel és 4 dl tejjel, majd a tűzről levéve 1 tojássárgával és 5 dkg reszelt sajttal dúsítjuk.
A tetejére reszelünk még 5 dkg sajtot, és a sütőben addig sütjük, míg a sajt pirulni nem kezd.
Tálalás : Abban a jénai tálban tálaljuk, amiben készítettük.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
Zöld csirkeraguleves
Hozzávalók : 1 csirkeaprólék ( amelyben a csontos hátrész is benne van )
1 húsleveskocka
5 dkg vaj
1 marék sóska
1 csokor petrezselyemzöld
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 púpos evőkanál liszt
só
Elkészítése : A csirkeaprólékot másfél liter vízben, 1 húsleveskockával ízesítve puhára főzzük. Közben 5 dkg vajon egy kevés sóval nagyon puhára párolunk egy marék sóskát és egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet. Meghintjük egy púpos evőkanál liszttel és 1 dl hideg vízzel simára keverjük, majd szitán áttörjük, úgy öntjük a leveshez. Pár percig forraljuk, majd levesestálba 2 dl tejföl és a tojássárgája keverékére öntjük.
Tálalás : A simára kevert levest tányérokba szedjük, adhatunk hozzá pirított zsemlyekockát.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
Őszibarackparfé
Hozzávalók : 2 szép nagy magvaváló őszibarack
2 tojás
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve
Elkészítése : Az őszibarackokat egy pillanatra lobogó forró vízbe mártjuk, majd meghámozzuk, kimagvaljuk és kis kockákra vágjuk.
Habosra keverünk 2 tojássárgát 5 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd belecsorgatjuk 1 citrom levét. Kemény habbá verjük a 2 tojás fehérjét, majd összekeverjük 2 dl habbá vert tejszínnel és a cukros tojássárgájához adjuk.
Hideg vízzel kiöblített parféformába öntünk belőle, majd az őszibarackkal rétegezve megtöltjük a formát. A tetejére krém kerüljön. A mélyhűtőben legalább 6 óra hosszat fagyasztjuk.
Tálalás előtt a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, így könnyen tálra borítható belőle a parfé. A tetejét meghintjük egy kevés nescaféval vagy reszelt csokoládéval, tetszés szerint díszítjük.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
2014. július 12., szombat
Tarka saláta
Hozzávalók : 25 dkg sárgarépa
20 dkg csiperkegomba
1 kis fej zeller
citromlé, só, cukor,őrölt bors,
3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítése : A fiatal sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk vagy legyaluljuk Azonnal összekeverjük 2 citrom levével, nehogy megbarnuljon, majd hozzáadjuk a megtisztított és hasonlóképpen felaprított zellert is. Meghintjük egy kiskanálnyi ételízesítő porral, csipetnyi cukorral, egy kissé megborsozzuk és meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olajjal.
Hideg helyen legalább egy óráig érleljük, végül tálalás előtt hozzákeverünk 20 dkg megtisztított, felszeletelt nyers gombát is.
A recept egy régi Nők lapjából való.
Bögrés mákos
Hozzávalók : 1 bögre kristálycukor
1 bögre darált mák
1 bögre rétesliszt
1 bögre tej
1 tojás
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
valamilyen dzsem (málna, meggy,sárgabarack, stb.)
esetleg tejszínhab
Elkészítése : Simára keverjük az egész tojást a sütőporral , a cukorral, a tejjel, a mákkal és a liszttel, belereszeljük egy citrom héját. Alaposan kizsírozott, kilisztezett kis tepsibe vagy püspökkenyérformába, esetleg kis kuglófformákba töltjük a masszát és a forró sütőbe toljuk. Öt perc múlva a tüzet mérsékeljük, és addig sütjük a tésztát, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad a ragacsos massza. Ez tovább tart a megszokottnál, mert a tej miatt nehezebben sül át.
Tálalás : A kész süteményt deszkára borítva kihűtjük, majd két lapba vágjuk és valamilyen dzsemmel megtöltjük. Gyors, olcsó sütemény, de ünnepi alkalomra édes tejszínhabbal is bevonhatjuk.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
2014. július 10., csütörtök
Barackszuflé karamellmártással
A francia eredetű szuflé (soufflé) - magyarul felfújt - olyan finomság, aminek a jellemző alapanyaga a keményre felvert tojáshab. Ezt a habot különféle masszákhoz könnyedén hozzákeverve, különféle ízesítéssel, édes vagy sós változatban is készíthetünk szuflét. Készíthető sütve ( tűzálló edényben a sütőben), vízgőzben párolva ( a felfújtmasszával töltött edényt vízfürdőbe állítva), vagy gőzben sütve (a felfújtat vízfürdőbe állítva, sütőben sütve).
Most egy édes felfújt receptje következik. A barackszuflét akkor ajánlatos készíteni, ha van 4 maradék tojásfehérjénk, és különleges meleg édességre vágyunk.
Hozzávalók: 2 egész tojás ( a sárgája a mártáshoz )
4 tojásfehérje
3 púpos evőkanál porcukor + 1 evőkanálnyi a mártáshoz
3 evőkanál baracklekvár
5 dkg kristálycukor
3 dl tej
1 kávéskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése : 2 tojásfehérjét alaposan kikeverünk 3 púpos evőkanál porcukorral és 3 evőkanál baracklekvárral, majd hozzáadunk még 4 kemény habbá vert tojásfehérjét.(Összesen 6 tojásfehérje kell hozzá). Kizsírozott vagy jól kivajazott püspökkenyér- vagy őzgerincformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőbe, langyos vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Ebben a gőzfürdőben 35-40 percig sütjük.
A karamellmártáshoz 5 dkg kristálycukrot megpirítunk, vigyázva, hogy nehogy megégjen, és 2 dl tejjel felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódik. Közben 2 tojássárgáját kikeverünk 1 kávéskanál liszttel, 1 evőkanál porcukorral és 1 dl hideg tejjel, majd kevergetve a forró karamelles tejbe öntjük, 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük. Gőz fölött ( hogy a tojássárgája ki ne csapódjék) sűrű mártássá főzzük .
Tálalás : A felfújtat a sütőből kivéve forró tálra borítjuk, a karamellmártással leöntve azonnal tálaljuk.
Most egy édes felfújt receptje következik. A barackszuflét akkor ajánlatos készíteni, ha van 4 maradék tojásfehérjénk, és különleges meleg édességre vágyunk.
Hozzávalók: 2 egész tojás ( a sárgája a mártáshoz )
4 tojásfehérje
3 púpos evőkanál porcukor + 1 evőkanálnyi a mártáshoz
3 evőkanál baracklekvár
5 dkg kristálycukor
3 dl tej
1 kávéskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése : 2 tojásfehérjét alaposan kikeverünk 3 púpos evőkanál porcukorral és 3 evőkanál baracklekvárral, majd hozzáadunk még 4 kemény habbá vert tojásfehérjét.(Összesen 6 tojásfehérje kell hozzá). Kizsírozott vagy jól kivajazott püspökkenyér- vagy őzgerincformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőbe, langyos vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Ebben a gőzfürdőben 35-40 percig sütjük.
A karamellmártáshoz 5 dkg kristálycukrot megpirítunk, vigyázva, hogy nehogy megégjen, és 2 dl tejjel felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódik. Közben 2 tojássárgáját kikeverünk 1 kávéskanál liszttel, 1 evőkanál porcukorral és 1 dl hideg tejjel, majd kevergetve a forró karamelles tejbe öntjük, 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük. Gőz fölött ( hogy a tojássárgája ki ne csapódjék) sűrű mártássá főzzük .
Tálalás : A felfújtat a sütőből kivéve forró tálra borítjuk, a karamellmártással leöntve azonnal tálaljuk.
2014. július 8., kedd
2014. július 4., péntek
Májas töltött gomba
Hozzávalók: 1/2 kg nagyobb szemű csiperkegomba
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
1 kis doboz májpástétom ( legjobb a libamájas )
só, bors
tojás, liszt, zsemlyemorzsa a panírozáshoz
Elkészítés : A gombát megtisztítjuk, a tönköket kitörjük a kalapokból. A kalapokat öt percre lobogva forró, enyhén ecetes vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük. A gombaszárat apróra vágjuk, és a vajon sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Ekkor egy evőkanálnyi liszttel meghintjük, 1-2 percig kevergetve sütjük, majd egy deci tejjel felengedve, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve összekeverjük a villával összetört májpástétommal. Ezzel a krémmel ragasztunk össze 2-2 gombakalapot, és a szokott módon lisztbe, tojásba, zsemlyemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálalás : Burgonyapüré és saláta illik hozzá.
Igaz, hogy sok munka van vele, de különleges, finom fogás.
A recept a Nők Lapjából való.
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
1 kis doboz májpástétom ( legjobb a libamájas )
só, bors
tojás, liszt, zsemlyemorzsa a panírozáshoz
Elkészítés : A gombát megtisztítjuk, a tönköket kitörjük a kalapokból. A kalapokat öt percre lobogva forró, enyhén ecetes vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük. A gombaszárat apróra vágjuk, és a vajon sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Ekkor egy evőkanálnyi liszttel meghintjük, 1-2 percig kevergetve sütjük, majd egy deci tejjel felengedve, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve összekeverjük a villával összetört májpástétommal. Ezzel a krémmel ragasztunk össze 2-2 gombakalapot, és a szokott módon lisztbe, tojásba, zsemlyemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálalás : Burgonyapüré és saláta illik hozzá.
Igaz, hogy sok munka van vele, de különleges, finom fogás.
A recept a Nők Lapjából való.
Csopaki csirke
Hozzávalók : 2 kis csirke ( 4-4 darabba vágva )
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
csopaki rizling (vagy más fehér bor )
10 dkg főtt füstölt hús
szegfűszeg, kakukkfű, Piros Arany
1-2 evőkanál tejszín
Elkészítése: A csirkedarabokat megsózzuk, csipetnyi kakukkfűvel bedörzsöljük. az olajon átsütjük, majd egy kevés csopaki rizlinget öntünk alá. Hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, amelybe 2-3 szem szegfűszeget szúrtunk, teszünk még hozzá egy mokkáskanálnyi Piros Aranyat, és fedő alatt, kis lángon majdnem puhára pároljuk a húsdarabokat, a levében időnként megforgatva. Ha a levét elfőné, egy kevés borral pótoljuk. Végül hozzáadjuk a nagyon vékony laskára vágott főtt füstölt húst is.
Tálalás előtt a hagymát kidobjuk belőle, és a pecsenye levét 1-2 evőkanál tejszínnel gazdagítjuk. Pirított burgonyával vagy vajas galuskával tálaljuk ezt az ünnepi ételt.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
csopaki rizling (vagy más fehér bor )
10 dkg főtt füstölt hús
szegfűszeg, kakukkfű, Piros Arany
1-2 evőkanál tejszín
Elkészítése: A csirkedarabokat megsózzuk, csipetnyi kakukkfűvel bedörzsöljük. az olajon átsütjük, majd egy kevés csopaki rizlinget öntünk alá. Hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, amelybe 2-3 szem szegfűszeget szúrtunk, teszünk még hozzá egy mokkáskanálnyi Piros Aranyat, és fedő alatt, kis lángon majdnem puhára pároljuk a húsdarabokat, a levében időnként megforgatva. Ha a levét elfőné, egy kevés borral pótoljuk. Végül hozzáadjuk a nagyon vékony laskára vágott főtt füstölt húst is.
Tálalás előtt a hagymát kidobjuk belőle, és a pecsenye levét 1-2 evőkanál tejszínnel gazdagítjuk. Pirított burgonyával vagy vajas galuskával tálaljuk ezt az ünnepi ételt.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
Argentin göngyölt hús
Vékonyra kiverünk nyolc marhafelsál szeletet, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és paradicsompürével vagy ketchuppal vékonyan megkenjük. Mindegyikre 1-1 ceruzavastagságú edámi vagy ementáli sajtdarabot fektetünk és a húst rágöngyölve hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük.
Két evőkanál olajon köröskörül átsütjük a hústekercseket, majd mindig csak egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Párolás közben adhatunk hozzá egy babérlevelet és 1-2 szem borókabogyót. Víz helyett vörösborral is párolhatjuk.
Ha a hús megpuhult, levébe 1 deci tejfölt keverünk. Sós vízben főtt spagetti vagy párolt rizs illik hozzá.
Tálalás előtt el ne feledjük kiszedni a hústűket illetve a fogpiszkálókat a húsroládokból.
A recept egy régi Nők Lapjából való.
Két evőkanál olajon köröskörül átsütjük a hústekercseket, majd mindig csak egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Párolás közben adhatunk hozzá egy babérlevelet és 1-2 szem borókabogyót. Víz helyett vörösborral is párolhatjuk.
Ha a hús megpuhult, levébe 1 deci tejfölt keverünk. Sós vízben főtt spagetti vagy párolt rizs illik hozzá.
Tálalás előtt el ne feledjük kiszedni a hústűket illetve a fogpiszkálókat a húsroládokból.
A recept egy régi Nők Lapjából való.