Ani, a Parókia konyhája című blog tulajdonosa a Pünkösd jegyében indított játékot, melyet az Evangélikus Egyház honlapja is támogat.
Célja, hogy felhívja a figyelmet a Pünkösd jelentőségére és méltó megünneplésére. Mivel a blogja gasztroblog, a feladatok is ilyen jellegűek: ételek, melyek szimbolikusan megidézik a Pünkösdkor történteket.
Az egyik feladat: flambírozott húsos főétel körettel - itt a lángok emlékeztetnek a Szentlélek kiáradására.
A másik feladat: olyan desszert vagy sütemény, amely sok kis részből áll, mégis egységes egész. A játék részletes leírása a
http://korsocska.blogspot.hu/ címen található.
Flambírozott tárkonyos sertésszelet
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj csont nélkül, felszeletelve, vagy sertéscomb, ha szép szeleteket
lehet belőle vágni
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 likőröspohár konyak vagy más égetett szeszes ital
1 dl fehér bor
2 szál tárkony (vagy 2 mokkáskanál szárított)
őrölt bors
1 dl tejföl
1 tojássárgája
3 dkg vaj
1-2 evőkanál olaj
Elkészítése: A sertéshúst felszeleteltem, kivertem, a szeleteket kissé megsóztam, majd őrölt borssal megszórtam A vajat felolvasztottam, hozzáöntöttem az olajat, és a megforrósított zsiradékban megpirítottam a hússzeleteket. Az átpirított húst jénai tálba szedtem. Az utolsó szeletek pirításakor a húst leöntöttem a szesszel és meggyújtottam, hogy lánggal égjen.(Lehet gyufával. vagy a serpenyőt ügyesen megbillentve, a gázlánggal - én most így csináltam) A lángot hagytam magától kialudni. A húsok átpirítása után maradt zsiradékon kissé átpároltam a karikára vágott hagymát és a sárgarépát, majd felöntöttem a borral, rászórtam a szárított tárkonyt és a jénaiban lévő hússzeletekre öntöttem A tálat befedtem alufóliával és sütőben kb. egy óra hosszat pároltam.
Amikor a hús megpuhult, a szeleteket meleg tálra szedtem a levéből pedig mártást készítettem: a tojássárgájával elkevert tejfölt a hús levével jól elkevertem, de ezzel már nem forraltam fel, csak jól átmelegítettem.
Tálalás : Rizskörettel és a mártással tálaltam. Saját termésű bort ittunk hozzá, ezzel készült a hús is.
Rizsköret, ahogy én készítem : a rizst 2-3-szor meleg vízzel, majd 2-3-szor hideg vízzel átmosom. Lábasban 2-3 evőkanál olajon átpirítom, majd kétszer annyi vizet (vagy húslevest)öntök hozzá, mint amennyi a rizs volt. Megsózom, majd fedő alatt addig párolom, míg a levét majdnem teljesen elfövi.
Ekkor jénai tálba borítom és befedve a sütőben készre párolom( ez már csak néhány perc)
Flambírozás a serpenyőben
Flambírozás a tányéron
Jó étvágyat!
Most következik a desszert! Amikor elolvastam a feladatot, hirtelen gondolkodóba estem, mi is lehetne a kívánalmaknak megfelelő édesség, aztán megvilágosodtam, hogy tavasz van, itt az eperszezon. Már csak el kellett döntenem, hogy milyen módon készítsem el.
Epres millefeuille
Hozzávalók: 1 csomag mirelite levelestészta
25 dkg földieper
25 dkg mascarpone
1-2 evőkanál tejszínhab
2-3 evőkanál porcukor
1 fél vaníliarúd belseje
szeletelt mandula
Elkészítése: A levelestésztát felengedés után vékonyra nyújtottam és hosszúkás lapocskákra vagdostam (24 db lett) A lapocskákat forró sütőben 10-12 percig, világosra sütöttem.
A mascarponet kikevertem a porcukorral és a vaníliával, majd hozzákevertem a tejszínhabot is. Az epret megmostam, egy részét kettévágtam, néhányat pedig apróra vagdostam.
A krémet kétfelé osztottam, az egyik fele maradt simán, a másik felébe belekevertem az apróra vágott epret.
A kihűlt tésztára ráhalmoztam a sima krémből annyit, hogy nagyjából 2 cm magas legyen, majd erre raktam a félbevágott epreket. Ezután még egy tésztalap következett, amire az epres krém került, végül befedtem a harmadik tésztalappal. A tészta tetejét porcukorral szórtam meg, tettem rá egy tejszínhabrózsát és eperrel díszítettem, aztán szórtam még köré egy kis pirított mandulát.
Friss ropogós, lágy krémes, illatos finomság
Nem olyan bonyolult (ez a leírásból is látszik), mint amilyen mutatós és finom , érdemes elkészíteni .
Mindenkinek kellemes Pünkösdi Ünnepeket kívánok!
Gratulálok, nagyon mutatós ételt készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves megjegyzést, a Tied is nagyon szép, különleges és finom étel.
TörlésIgazán lovagias vagy, ha esetünkben lehet ezt mondani.