2015. augusztus 26., szerda
Vajkrém torta variációk
Hozzávalók a tortalaphoz: 6 db tojás
18 dkg porcukor
10 dkg rétesliszt
1 db citrom
Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a citrom reszelt héját és a levét is, aztán felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tortaformában sütjük, akár a piskótát. Ha a beleszúrt tűre már nem tapad a ragacsos massza, a tortát deszkára borítjuk, lehúzzuk róla óvatosan a papírt. Amikor kihűlt, lapjában kettévágjuk.
Hozzávalók a krémhez: 2 dl tej
2 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 db citrom vagy 1 csomag vaníliáscukor
málna, meggy
Elkészítése: A lisztet simára keverjük a tejjel, állandóan keverve felforraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot, időnként megkeverve kihűtjük. Közben habosra keverjük a vajat, majd a lisztes masszát simára keverjük a vajjal. A krémbe reszeljük a citrom sárga héját, belecsavarjuk a levét, (vagy ehelyett egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük).
Az alsó tortalapot megkenjük a krémmel, ritkásan kirakjuk kimagvalt meggyel vagy málnaszemekkel, ráborítjuk a második lapot, majd a tortát kivűlről is bevonjuk a krémmel.
Ha nincs gyümölcs és citromízű krémet készítettünk, a torta tetejére citromhéjat reszelünk. Ha azt szeretnénk, hogy sárga legyen a tortánk, a krémbe 1-2 tojássárgát is keverhetünk.
Fogyasztás előtt egy napra jégbe hűtjük, majd másnap, a hűtőből kivéve díszítjük és egy kicsit újra visszatesszük a hidegre a tálalásig.
Tálalás: cikkekre vágva, hidegen tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése