Következik tehát néhány tradicionális családi süteményrecept, melyek jó pár nappal előre elkészíthetőek, nem veszítenek az élvezeti értékükből. Azt hiszem, nagyon sokan ismernek majd rá a gyermekkori ízekre, s felidéződik bennük az elmúlt idők karácsonyi hangulata.
Pozsonyi diós (mákos) tekercs - azaz - a beigli
Hozzávalók a tésztához : 1 kg liszt
40 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
7 dkg cukor
csipetnyi só
reszelt citromhéj
tej
a kenéshez : 1 egész tojás és 1 tojássárgája
Elkészítése : A megszitált lisztet a cukorral, csipetnyi sóval összekeverjük és belemorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és a kevés langyos tejben elkevert (nem felfuttatott) élesztőt, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól összedolgozva közepes keménységű tésztát kapjunk, amely a kéztől és a deszkától elválik.
6 egyenlő részre elosztjuk a tésztát, cipóba formáljuk és letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
Hozzávalók a diótöltelékhez : 40 dkg darált dió
30 dkg cukor
7 dkg mazsola
reszelt citromhéj, törött fahéj, vanília
Elkészítése : 2 dl vízben felforraljuk a vaníliával ízesített cukrot, törött fahéjjal és citromhéjjal fűszerezzük és ráöntjük a mazsolával elkevert dióra. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük.
Hozzávalók a máktöltelékhez : 40 dkg darált mák
30 dkg cukor
7 dkg mazsola
reszelt citromhéj, töött fahéj, szegfűszeg
Elkészítése : úgy készül, mint a diótöltelék, csak 2,5 dl vízben forraljuk fel a cukrot, és a citromhéjon és fahéjon kívül kevés szegfűszeggel fűszerezzük a tölteléket. A forró szirupot a mazsolával elkevert mákra öntjük, elkeverjük, kihűtjük.
A töltelékek kihűlt állapotban kenhető sűrűségűek legyenek. Ha valamelyik esetleg túl lágy lenne, kevés piskótamorzsával vagy zsemlyemorzsával keverjük össze.
Ezután a tésztacipókat kb. késfoknyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk A töltelékeket egyenletesen elosztva (3 lapon a dió-, 3 lapon a máktölteléket) a lapokon elsimítjuk, majd a tésztát tekercs alakúra felcsavarva sütőlemezre tesszük. A tekercsek tetejét néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőzök eltávozhassanak. (A szerk. megjegyzése : engem egyáltalán nem zavar a műélvezetben, ha a beigli esetleg kipukkad.) 1 egész tojást 1 sárgájával felverünk, ezzel kenjük meg a tekercseket és száraz, langyos helyen pihentetve megkelesztjük.. Ekkor ismét megkenjük a tojással és hideg helyen kissé szikkadni hagyjuk, majd mérsékelten meleg sütőben megsütjük..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése