2021. november 25., csütörtök

Vörösboros sütemény

 Ahogy közeledik a tél, a napok egyre hidegebbek, jól esik ilyenkor a meleg szobában egy ilyen gyümölcsös, szaftos sütemény  a délutáni forró tea vagy kávé mellé.

 


Hozzávalók
 
625 g körte
250 g liszt
250 g vaj
200 g cukor
4 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
120 g reszelt csokoládé (félédes)
150 ml vörösbor + 4 evőkanálnyi 
porcukor 
 
Elkészítése
 
Egy kerek tortaformát (kb. 30 cm átmérőjűt) kivajazunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
 
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat folyamatos keverés közben kb. fél perces időközökkel simára keverjük a cukros vajjal.
 
Egy másik tálban a lisztet, sütőport, fahéjat és a kakaóport összekeverjük és a reszelt csokoládéval és a vörösborral felváltva a vajas masszához elegyítjük. Végül óvatosan a körtedarabokat is belekeverjük.
 
A tésztát egyenletesen a sütőformába tesszük, a tetejét simára elsimítjuk.
(Más megoldás: ha a körtét szeletekre vágtuk, a tésztát tehetjük előbb a formába, majd a tetején elrendezzük a körteszeleteket)  A sütő alsó harmadában sütjük, kb. 40 percig. A sütési idő természetesen sütőfüggő, ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e.

A még meleg sütemény tetejét 4 evőkanálnyi vörösborral beecseteljük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
 
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
 
(Német recept) 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése