2024. december 31., kedd

Narancsbólé

Szilveszter van, az év utolsó napja, ünnepi  ételek, italok kerülnek az asztalra.

Nálunk már elképzelhetetlen az óév búcsúztató narancsbólé nélkül, éjfélkor pedig pezsgővel koccintunk az új évre.




Hozzávalók

1 db kezeletlen citrom2

2 db kezeletlen narancs

25 dkg porcukor

2 dl rum

0,5 l édes fehérbor

0,5 l testes vörösbor

1 üveg pezsgő

1 csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése

Egy mély porcelán- vagy üvegtálba reszeljük a citrom és a 2 narancs sárga héját (a recept így írja, de lehet úgy is csinálni, hogy kockacukorral dörzsöljük le a  héjakat. Mi úgy jobban szeretjük, bár macerásabb). Meghintjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, majd meglocsoljuk a rummal. A cukor mennyiségét a borok és a pezsgő édességétől függően, ízlésünknek megfelelően korrigálhatjuk.

A tálat folpackkal lezárva legalább egy órára  a hűtőszekrénybe tesszük.

A narancsokról eltávolítjuk a héjakat, a belsejét negyedekre bontjuk, majd vékonyan felszeleteljük ( de lehet karikára ia szeletelni, én úgy szoktam).

A tálba beleöntjük a borokat, beletesszük a narancsok húsát is, ismét lezárjuk és a hűtőbe rakjuk. Közvetlenül a tálalás előtt öntjük hozzá a szintén behűtött pezsgőt.

Tálalás

Jól behűtve, bólés csészékben vagy szélesszájú poharakban kínáljuk, adunk hozzá kiskanalat is, hogy a narancsdarabokat ki lehessen szedegetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése