Szilveszter van, az év utolsó napja, ünnepi ételek, italok kerülnek az asztalra.
Nálunk már elképzelhetetlen az óév búcsúztató narancsbólé nélkül, éjfélkor pedig pezsgővel koccintunk az új évre.
Hozzávalók
1 db kezeletlen citrom2
2 db kezeletlen narancs
25 dkg porcukor
2 dl rum
0,5 l édes fehérbor
0,5 l testes vörösbor
1 üveg pezsgő
1 csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítése
Egy mély porcelán- vagy üvegtálba reszeljük a citrom és a 2 narancs sárga héját (a recept így írja, de lehet úgy is csinálni, hogy kockacukorral dörzsöljük le a héjakat. Mi úgy jobban szeretjük, bár macerásabb). Meghintjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, majd meglocsoljuk a rummal. A cukor mennyiségét a borok és a pezsgő édességétől függően, ízlésünknek megfelelően korrigálhatjuk.
A tálat folpackkal lezárva legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A narancsokról eltávolítjuk a héjakat, a belsejét negyedekre bontjuk, majd vékonyan felszeleteljük ( de lehet karikára ia szeletelni, én úgy szoktam).
A tálba beleöntjük a borokat, beletesszük a narancsok húsát is, ismét lezárjuk és a hűtőbe rakjuk. Közvetlenül a tálalás előtt öntjük hozzá a szintén behűtött pezsgőt.
Tálalás
Jól behűtve, bólés csészékben vagy szélesszájú poharakban kínáljuk, adunk hozzá kiskanalat is, hogy a narancsdarabokat ki lehessen szedegetni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése