2015. március 15., vasárnap

Kossuth-kifli




Ma, március 15-én aktuális igazán ez a recept. Így gondolták a TV-műsor szerkesztők is, hiszen ma kezdik vetíteni  a Fehér Béla:Kossuthkifli című regényéből készült folytatásos filmet. A regényről jókat olvastam, reméljük, a film is tetszeni fog, amint a süteményt is csak dicsérhetem, igazán finom. Még gyermekkoromból emlékszem az ízére. Az édesanyám által sütött Kossuth-kifli receptje következik.


Hozzávalók: 25 dkg zsír
                    7 db tojás (szétválasztva)
                    25 dkg liszt
                    25 dkg cukor
                    1 citrom héja és leve
                    durvára vágott dió                
                                                                            
Elkészítése:  összekeverjük, papírral bélelt tepsibe öntjük, cukros dióval megszórjuk. A tepsiben még melegen kifliket szaggatunk (fánkszaggatóval)

Ennyi volt a receptes füzetben, de leírom részletesebben, hogy a kevésbé gyakorlottak is el tudják készíteni :

A zsírt habosra keverjük a cukor felével, majd a tojássárgákat is egyenként hozzákeverjük, beletesszük a citrom reszelt héját és levét. A tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük, és ezt is hozzáelegyítjük.  A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos masszához szitáljuk, csomómentesen eldolgozzuk, vigyázva, hogy a habot össze ne törjük.
Vajjal kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejét cukros dióval megszórjuk.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél  kb. 1/2 óráig sütjük (tűpróba!)

Tálalás : porcukorral megszórva tálaljuk
  

  A sütemény története az 1840-es években kezdődik és nem mentes az ellentmondásoktól, hiszen nem egyértelmű, hogy ez az édesség egy kifli alakúra szaggatott vajaspiskóta, vagy egy mandulával töltött pozsonyi kifli.
  Kossuth  a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A pozsonyi Gundelként is aposztrofált vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulával tötött változatát, amely  a fáma szerint Kossuth Lajos kedvence lett. 
  Hogy mégis miért a vajaspiskóta változat terjedt el Kossuth kifli néven, arra nézvén nem találtam meggyőző magyarázatot, de ha ezt a süteményt említjük, mindenki erre gondol, ezt idézi föl a családi legendáriumból. 
  
Érdekességként kapcsolódik még a Zöldfa fogadóhoz, hogy Kossuth  1848. március 17-én ennek az erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és itt mutatta be az összegyűlt tömegnek az első független magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között a mai Magyarország területére szállították, és  most a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.

 

Kossuth Lajos
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése