2015. augusztus 25., kedd

Grillázs szelet




Hozzávalók:  10 dkg dióbél
                     cukor
                     vaj a sütőlemez kenéséhez

Elkészítése:  A diót nem túl finomra összevágjuk (NEM daráljuk!), és serpenyőben, szárazon megpirítjuk, majd megmérjük. Ugyanannyi súlyú cukrot világosbarnára pirítunk (karamellizálunk), közé keverjük a pirított diót, jól összedolgozzuk és vajjal megkent sütőlemezre (a hátsó felére, hogy majd késsel könnyen leszedhessük) ráöntjük. Olajozott nyújtófával kb. két milliméter vastagra nyújtjuk, és amikor már nem forró, de még meleg, késsel hosszúkás, ujjnyi széles, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk. Ha kihűlt, késsel óvatosan lefejtjük. Kihűlés után már nem hajlik, hanem törik, de darabokra tördelve is mutatós és finom.
   Ha grillázsíveket akarunk belőle készíteni, a langyos grillázslapokat olajozott nyújtófára hajlítjuk, hogy félkörívűek legyenek, majd így hűtjük ki. A spirál készítéséhez a csíkok két végét ellentétes irányban kell megcsavarni. Ezek alapformák, a profik igen bonyolult díszeket is tudnak belőle kreálni., gyakran a lakodalmas tortákat készítik grillázs-díszítéssel.

      Íme egy esküvői grillázstorta-költemény:

                                                Fotó: Internet
                                

Tárolása: hűvös helyen, légmentesen lezárva ( celofánba, folpackba csomagolva) hosszú ideig eltartható. Ha nedvesség éri, ellágyul, csökken az élvezeti értéke.

1070 kal; 4490 J
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése