2015. december 21., hétfő

Mit készítsünk a maradék tojásfehérjéből?


    Időnként előfordul, hogy a sütés-főzés során marad néhány tojásfehérjénk, kár lenne kidobni őket. Felhasználhatjuk frissen is,  a hűtőben is eláll 1-2 napig, de akár le is fagyaszthatjuk. 
    Íme néhány recept a tojásfehérje felhasználására, melyeket egy szakadozott szélű, újságból kivágott cetlin találtam.

Ha 3 fehérjénk maradt, készíthetünk  habcsóktortát.

A tortakrémhez szükséges még 2 db tojássárgája, ezért kell még 2 db egész tojás is. Innen lesz még 2 fehérjénk, végül a torta 5 db tojásfehérjéből készül.

Habcsóktorta

 Fél kg cukrot 2,5 dl vízzel hólyagosra főzünk, majd az 5 tojásfehérjéből vert kemény habba csurgatjuk, azon forrón. Gőz fölött habverővel tovább verjük, hogy jó kemény legyen, majd a nagy, zsírral kikent sütőlemezre két egyforma kerek lappá simítjuk, és inkább szárítjuk, mint sütjük a sütőben.

 Közben elkészítjük a vaníliakrémet.

 2 tojássárgáját habosra keverjük 15 dkg porcukorral, 1 csoma vaníliás cukorral és 1 evőkanálnyi liszttel, majd 1/2 l tejjel felengedve gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, egy kiskanálnyi, kevés vízben feloldott zselatint is adhatunk hozzá, majd a krémet a két habtortalap közé kenjük.
 A torta még ízesebb, ha a krémre egy sor eper- vagy málnakompótot rakunk, leve nélkül (nyáron természetesen friss gyümölcsöt). Tetejét apró krémhalmokkal díszítjük, mindegyik halomra egy-egy gyümölcsszemet téve.


                                               Habcsóktorta, másnéven Pavlova torta
                                                                   Kép az Internetről

Ha 4 fehérjénk maradt, készíthetünk citromos szeletet vagy diós ostyát.

Citromos szelet

      A  4 tojás fehérjét habbá verjük, adunk hozzá 12 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját, 8 dkg lisztet, végül 3 dkg olvasztott, langyos margarint.
      Kizsírozott, kilisztezett kisméretű püspökkenyér formában sütjük.
      Ha megsült, kiborítjuk, de csak másnap szeleteljük fel.

Diós ostya

     A diós ostyát sütni nem kell, csak felforralni 8 dkg mézet és 4 tojás kemény habjába önteni, aztán tenni hozzá 30 dkg porcukrot és gőz fölött addig verni, míg meg nem sűrűsödik. Ekkor bele kell keverni 20 dkg durvára vágott diót és a masszát 2 ostyalap közé kell kenni. 
    ( Ez a recept nem írja, de én úgy emlékszem, hogy édesanyám súlyt is tett rá és úgy hagyta állni egy éjszakát.)

Ha 5 fehérjénk maradt, süthetünk belőle barackfelfújtat.

Barackfelfújt  karamellöntettel

   Van tehát 5 db maradék tojásfehérjénk, amit el szeretnénk használni, de ehhez a recepthez szükség lesz még 1 db egész tojásra is. A felfújtba kell 6 db tojásfehérje, az 1 db sárgája pedig az öntethez szükséges.

   2 tojásfehérjét jól kikeverünk 3 púpos evőkanálny iporcukorral, 3 evőkanálnyi barckízzel, végül beleadjuk 4 tjásfehérje kemény habját is. Liszt nem jön ebbe a felfújtba!
   Alaposan kizsírozott őzgerinc formába (vagy más, csinos formába) öntjük, és a sütőben, gőzfürdőben kb. fél óra hosszat sütjük. Amíg sül, elkészítjük a karamellöntetet.

  5 dkg cukrot aranybarnára pirítunk, és 2 dl tejjel felengedve, lassú tűzön szétforraljuk.
  1 tojássárgáját habosra keverünk 1 evőkanálniy vaníliás porcukorral és egy kiskanályi liszttel; felengedjük 1 dl hideg tejjel, és a karamellás tejet hozáöntve gőz fölött összeforraljuk. (Nehogy a tojás kicsapódjon.)

  A kész, tálra borított felfújtra öntjük, vagy ha hidegen adjuk a felfújtat asztalra, kis tálkában adjuk mellé a mártást.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése