.
Hozzávalók: 80 dkg sertés rövidkaraj
10 dkg gomba
1db tojás + 2 db a panírozáshoz
2 dkg liszt
2 dkg vaj + a gombához
1,5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
só, bors, Piros Arany, borókabogyó
zsemlyemorzsa
olaj
Elkészítése: A kicsontozott, besózott húst 1 evőkanál forró olajon átforgatjuk, majd egy kevés vízzel, fedő alatt jó puhára pároljuk, a fokhagymával, borssal, mokkáskanálnyi Piros Arannyal, 1-2 szem borókabogyóval ízesítve. Párolás közben a húst a levében többször megforgatjuk, hogy az ízek mindenhol jól átjárják. Ha megpuhult, a húst zsírjára sütjük és deszkára téve kihűtjük. Éles késsel 8 egyenlő szeletre vágjuk.
Közben a vajból, lisztből, tejből sűrű besamelt főzünk, hűlni hagyjuk.. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy kevés vajon puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd beleütünk egy egész tojást és az egészet összekeverjük a besamellel.
A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, majd mindkét felüket bevonjuk a sűrű gombakrémmel. Vizes kézzel óvatosan rányomogatjuk ezt a bevonatot, majd lisztben, tojásban, zsemlyemorzsában panírozzuk, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Megjegyzés: A gombás kotlettel sok munka van, de megéri, mert különlegesen finom pecsenyét tálalhatunk így. Előre lehet vele készülni, mert a hús puhítását már előző nap elvégezhetjük, a gombás besamelt is elkészíthetjük, csak burkolni, panírozni , sütni kell tálalás előtt.
A hús puhításánál keletkezett pecsenyezsír hdegen kenyérre kenve kitűnő.
(9020 J / 2150 kal )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése