2016. június 15., szerda

Gombás kotlett

.

Hozzávalók: 80 dkg  sertés rövidkaraj
                    10 dkg gomba
                    1db tojás + 2 db a panírozáshoz
                    2 dkg liszt
                    2 dkg vaj + a gombához
                    1,5 dl tej
                    1 gerezd fokhagyma
                    só, bors, Piros Arany, borókabogyó
                    zsemlyemorzsa
                    olaj

Elkészítése:  A kicsontozott, besózott  húst 1 evőkanál forró olajon átforgatjuk, majd egy kevés vízzel, fedő alatt jó puhára pároljuk, a fokhagymával, borssal, mokkáskanálnyi Piros Arannyal, 1-2 szem borókabogyóval ízesítve. Párolás közben a húst a levében többször megforgatjuk, hogy az ízek mindenhol jól átjárják. Ha megpuhult, a húst zsírjára sütjük és deszkára téve kihűtjük. Éles késsel 8 egyenlő szeletre vágjuk.
                  Közben a vajból, lisztből, tejből sűrű besamelt főzünk, hűlni hagyjuk.. A gombát  megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy kevés vajon puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd beleütünk egy egész tojást és az egészet összekeverjük a besamellel.
                  A hússzeleteket először lisztbe forgatjuk, majd mindkét felüket bevonjuk a sűrű gombakrémmel. Vizes kézzel óvatosan rányomogatjuk ezt a bevonatot, majd lisztben, tojásban, zsemlyemorzsában panírozzuk, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Megjegyzés:  A gombás kotlettel sok munka van, de megéri, mert különlegesen finom pecsenyét tálalhatunk így. Előre lehet vele készülni, mert a hús puhítását már előző nap elvégezhetjük, a gombás besamelt is elkészíthetjük, csak burkolni, panírozni , sütni kell tálalás előtt.
                    A hús puhításánál keletkezett pecsenyezsír hdegen kenyérre kenve kitűnő.

  (9020 J / 2150 kal )
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése