2022. január 7., péntek

Nyírségi korhelyleves

 


Hozzávalók

40 dkg hordós káposzta

10 dkg füstölt szalonna

1 kis fej vöröshagyma

15-20 dkg gomba

2 db közepes burgonya

1 db tojás

10 dkg főtt füstölt tarja 

liszt

szemes feketebors 

bebérlevél

pirospaprika

Elkészítése

A káposztát kb. 1,5 l vízzel 15 percig előfőzzük (teszünk bele néhány szem borsot és 1 babérlevelet.) Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát  és együtt még 5 percig forraljuk.

Közben kiolvasztjuk az elkapart füstölt szalonnát, üvegesre sütjük rajta a nagyon apróra vágott (vagy reszelt) hagymát, meghintjük egy púpos evőkanál liszttel, megpirítjuk, teszünk rá egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy fél liter vízzel felengedjük, majd az előfőzött káposztalaveshez öntve besűrítjük a levest.

Betétként apró burgonyagombócokat főzünk bele: összegyúrunk 2 főtt, áttört burgonyát 1 nyers tojással, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt tarjával, egy csipetnyi sóval, valamicske törött borssal és annyi liszttel, hogy közepesen kemény burgonyás tésztát kapjunk. A tésztából készített apró gombócokat belefőzzük a levesbe, amikor feljönnek a leves színére, tálalhatjuk az ételt.

(ha a káposzta nem elég sós és savanyú, egy kevés ecettel és sóval utánaízesíthetjük.)

Tálalás

Megtejfölözve adjuk asztalra.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése