Hozzávalók
40 dkg hordós káposzta
10 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
15-20 dkg gomba
2 db közepes burgonya
1 db tojás
10 dkg főtt füstölt tarja
liszt
szemes feketebors
bebérlevél
pirospaprika
só
Elkészítése
A káposztát kb. 1,5 l vízzel 15 percig előfőzzük (teszünk bele néhány szem borsot és 1 babérlevelet.) Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát és együtt még 5 percig forraljuk.
Közben kiolvasztjuk az elkapart füstölt szalonnát, üvegesre sütjük rajta a nagyon apróra vágott (vagy reszelt) hagymát, meghintjük egy púpos evőkanál liszttel, megpirítjuk, teszünk rá egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy fél liter vízzel felengedjük, majd az előfőzött káposztalaveshez öntve besűrítjük a levest.
Betétként apró burgonyagombócokat főzünk bele: összegyúrunk 2 főtt, áttört burgonyát 1 nyers tojással, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt tarjával, egy csipetnyi sóval, valamicske törött borssal és annyi liszttel, hogy közepesen kemény burgonyás tésztát kapjunk. A tésztából készített apró gombócokat belefőzzük a levesbe, amikor feljönnek a leves színére, tálalhatjuk az ételt.
(ha a káposzta nem elég sós és savanyú, egy kevés ecettel és sóval utánaízesíthetjük.)
Tálalás
Megtejfölözve adjuk asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése