2023. március 18., szombat

Puliszka


Kukoricaliszt

Hozzávalók

15 dkg kukoricaliszt

6 dl víz

1/2 teáskanál só

10 dkg füstölt szalonna

tejföl 

Elkészítése köretnek

A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, majd habverővel állandóan kevergetve beleszitáljuk a kukoricalisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg sűrű masszává össze nem áll  (közben a habverőt fakanálra cserélhetjük), akkor a lángról levéve még 1-2 percig verjük, mintha dagasztanánk.

Hűlni hagyjuk, és amikor már épp csak meleg, kiszaggatjuk. Amíg hűl, kiolvasztjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát és ebbe a zsírba mártogatva a kanalat nagy galuskákat szaggatunk, beleforgatva a zsírba, hogy körös-körül ízesítse.

Tálalás

Kitűnő, ha mindegyik galuskára 1-1 kanálnyi tejfölt teszünk. 

 

Ha önálló fogásként akarjuk fogyasztani, készítsük dupla mennyiségből. A megfőzött, kiszaggatott puliszkadarabokat szalonnazsírral vagy vajjal kikent tűzálló edénybe egymás mellé fektetjük, meglocsoljuk tejföllel, meghintjük reszelt sajttal vagy összemorzsolt juhtúróval, erre egy második sor galuska kerül, ismét tejfölözve, sajtozva. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart, a tetejére tejföl és sajt kerüljön.

A forró sütőben addig sütjük, míg a sajt vagy a túró rá nem olvadt a tetejére, de pirítani nem szabad.

Tálalás

A tetejét szalonnapörccel is megszórhatjuk. Hordóskáposzta salátával a legjobb.

 

Puliszka főzése

Juhtúrós puliszka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése