2015. augusztus 26., szerda

Vajkrém torta variációk




Hozzávalók a tortalaphoz:  6 db tojás
                                          18 dkg porcukor
                                          10 dkg rétesliszt
                                          1 db citrom

Elkészítése:  A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a citrom reszelt héját és a levét is, aztán felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tortaformában sütjük, akár a piskótát. Ha a beleszúrt tűre már nem tapad a ragacsos massza, a tortát deszkára borítjuk, lehúzzuk róla óvatosan a papírt. Amikor kihűlt, lapjában kettévágjuk.

Hozzávalók a krémhez:  2 dl tej
                                      2 dkg liszt
                                      10 dkg porcukor
                                      20 dkg vaj
                                      1 db citrom vagy 1 csomag vaníliáscukor
                                      málna, meggy

Elkészítése:  A lisztet simára keverjük a tejjel,  állandóan keverve felforraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne  a porcukrot, időnként megkeverve kihűtjük. Közben habosra keverjük a vajat, majd a lisztes masszát simára keverjük a vajjal. A krémbe reszeljük a citrom sárga héját, belecsavarjuk a levét, (vagy ehelyett egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük). 

                   Az alsó tortalapot megkenjük a krémmel, ritkásan kirakjuk kimagvalt meggyel vagy málnaszemekkel, ráborítjuk a második lapot, majd a tortát kivűlről is bevonjuk a krémmel.
                  Ha nincs gyümölcs és citromízű krémet készítettünk, a torta tetejére citromhéjat reszelünk. Ha azt szeretnénk, hogy sárga legyen a tortánk, a krémbe 1-2 tojássárgát is keverhetünk.
                  Fogyasztás előtt egy napra jégbe hűtjük, majd másnap, a hűtőből kivéve díszítjük és egy kicsit  újra visszatesszük a hidegre a tálalásig.

Tálalás:  cikkekre vágva, hidegen tálaljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése