2022. december 7., szerda

Perigordi lepény

..


 

 Hozzávalók

  .6 evőkanál rétesliszt

     6 evőkanál cukor

     6 db egész tojás

   3/4 liter tej

   1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

       25 dkg aszalt szilva

      (  5 dkg durvára vágott dió

       5 dkg mazsola)

Elkészítése: A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, a csipetnyi sót egy mély tálban összekeverjük, majd habverővel kevergetve hozzáadjuk a tojásokat és  hideg tejet

  Alaposan kizsírozunk egy nagy tűzálló tálat vagy olyan formát, amelyiknek nem kivehető az alja, és kirakjuk a megáztatott, kimagvalt, végül egy kicsit megszikkasztott aszalt szilvával. 

Ráöntjük a híg tésztát és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Először 10 percig nagy lángon, majd takarékon sütjük addig, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. (kb. 30-40 perc alatt sül át)

Perigordban durvára vágott diót és megáztatott mazsolát is szoktak tenni a lepény aljára, akkor annyival lehet csökkenteni a szilva mennyiségét.

Tálalás

Porcukorral meghintve, langyosan vagy hidegen tálaljuk a tálban vagy a formában és úgy szeleteljük, mint a tortát. 

 

 

                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése