2014. június 29., vasárnap

Beköszöntő

    Már régen tervezem, hogy  leírom azokat a recepteket, melyeket az évek során mindenféle újságból, ismerősöktől cetliken gyűjtögettem, őrizgettem. Így egy helyen szépen rendszerezve megmaradnak és én is hamarabb megtalálom, ha keresek valamit, a későbbiekben pedig a család fiatalabb tagjai tudják hasznosítani a régmúlt idők receptjeit.  Ezért  is  adtam a  blognak ezt  a  címet.  Először  úgy  gondoltam,  hogy  csak  családi  használatra  írom  össze  őket, de  aztán  úgy  döntöttem, hogy  közkinccsé  teszem,  hátha  más  is  tudja  hasznosítani. Van  közöttük  mindenféle:  olcsó,  egyszerű,  hétköznapi,  ünnepi, újszerű  és  régimódi.
   Sok-sok  év  alatt  gyűltek  össze  a  kivágások  és  cédulák,  lényegében  ezek  alapján  tanultam  meg  főzni.  Az  én  konyhám  már  a  kezdetektől  "fúziós"  konyha  volt,  gyakran  külföldi  receptek  alapján  főztem - főleg  vasárnapi  ebédet -  hazai  alapanyagokból, a mi  szájunk  íze  szerint. Így  haladtam  az  ünnepi  ebédtől   a  hétköznapi ételek  felé.  A  lányom  és  a férjem szívesen  megkóstolta  a különlegesebb  ételeket  is, amelyek  egy  része  aztán  repertoár-darabbá  vált  nálunk. A  fiam  viszont  csak  felnőtt  korára  barátkozott meg  az  érdekesebb  ízekkel,  nála  sokáig  a pörkölt  és a  rántott hús  volt  az  alap.
    Hangsúlyozom,  hogy  a  feljegyzett receptek  egy gyűjteményt  képeznek,  nem  főztem  meg  mindegyiket,  de  többnyire  olyanokat  válogattam,  amelyek  a  tapasztalataim  alapján,  olvasva  a  hozzávalókat,  nekünk  ízlenének.  Persze  van  közöttük  olyan  is,  amely  az  érdekessége,  különlegessége  miatt  került  be  a  családunk  szakácskönyvébe. 
   Az  is  igaz,  hogy  ami  akkoriban  különlegességnek  számított a  magyar  konyhákban,  ma már esetleg  idejétmúltnak  tűnik, s egy  magára  valamit is  adó  gasztro-bloggernél  szóba  sem  jöhetne.  Én  viszont  úgy  gondolom,  hogy  jó  kis  receptek  ezek,  érdemes  időnként  ihletet  meríteni  belőlük. 
    A  források :  a  régi  Nők  Lapja,  régi  Burdák,  mindenféle  magyar  és  külföldi sütő-főző  folyóiratok,  régi  és  újabb  szakácskönyvek, anyukám, nagynéném, munkatársak  receptjei. 
   A képek többnyire illusztrációk, tehát nem saját fotók, de segítenek elképzelni az ételt és talán kedvet is csinálnak az elkészítéséhez. (Rám legalábbis így hatnak.)
    Jó  válogatást,  jó  főzőcskézést kívánok  az  erre  tévedőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése