Már régen tervezem, hogy leírom azokat a recepteket, melyeket az évek során mindenféle újságból, ismerősöktől cetliken gyűjtögettem, őrizgettem. Így egy helyen szépen rendszerezve megmaradnak és én is hamarabb megtalálom, ha keresek valamit, a későbbiekben pedig a család fiatalabb tagjai tudják hasznosítani a régmúlt idők receptjeit. Ezért is adtam a blognak ezt a címet. Először úgy gondoltam, hogy csak családi használatra írom össze őket, de aztán úgy döntöttem, hogy közkinccsé teszem, hátha más is tudja hasznosítani. Van közöttük mindenféle: olcsó, egyszerű, hétköznapi, ünnepi, újszerű és régimódi.
Sok-sok év alatt gyűltek össze a kivágások és cédulák, lényegében ezek alapján tanultam meg főzni. Az én konyhám már a kezdetektől "fúziós" konyha volt, gyakran külföldi receptek alapján főztem - főleg vasárnapi ebédet - hazai alapanyagokból, a mi szájunk íze szerint. Így haladtam az ünnepi ebédtől a hétköznapi ételek felé. A lányom és a férjem szívesen megkóstolta a különlegesebb ételeket is, amelyek egy része aztán repertoár-darabbá vált nálunk. A fiam viszont csak felnőtt korára barátkozott meg az érdekesebb ízekkel, nála sokáig a pörkölt és a rántott hús volt az alap.
Hangsúlyozom, hogy a feljegyzett receptek egy gyűjteményt képeznek, nem főztem meg mindegyiket, de többnyire olyanokat válogattam, amelyek a tapasztalataim alapján, olvasva a hozzávalókat, nekünk ízlenének. Persze van közöttük olyan is, amely az érdekessége, különlegessége miatt került be a családunk szakácskönyvébe.
Az is igaz, hogy ami akkoriban különlegességnek számított a magyar konyhákban, ma már esetleg idejétmúltnak tűnik, s egy magára valamit is adó gasztro-bloggernél szóba sem jöhetne. Én viszont úgy gondolom, hogy jó kis receptek ezek, érdemes időnként ihletet meríteni belőlük.
A források : a régi Nők Lapja, régi Burdák, mindenféle magyar és külföldi sütő-főző folyóiratok, régi és újabb szakácskönyvek, anyukám, nagynéném, munkatársak receptjei.
A képek többnyire illusztrációk, tehát nem saját fotók, de segítenek elképzelni az ételt és talán kedvet is csinálnak az elkészítéséhez. (Rám legalábbis így hatnak.)
Jó válogatást, jó főzőcskézést kívánok az erre tévedőknek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése