Hozzávalók
1 szép sovány ponty
1 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj a tál kikenéséhez + 2-3 dkg a gombához
1 dl fehérbor
20 dkg gomba
1/2 citrom
1 csokor petrezselyemzöld
2 tojássárgája
2 dl tejföl
Elkészítése
A ponty bőrét lehúzzuk, fejét, farkát levágjuk és a törzsét kifilézzük. A gerincét, a fejét és a farkát darabokra vágjuk és egy szál karikára vágott sárgarépával meg a fej felszeletelt hagymával, annyi sós vízben, hogy ellepje, egy óra hosszat főzzük, majd a levét átszűrjük.
Az 5 dkg vajjal kikenünk egy hosszúkás tűzálló tálat, belefektetjük a felszeletelt halat, és leöntjük az 1 dl fehérborral meg 1 dl hallével. A tálat alufóliával lefedjük, és forró sütőbe tolva 15 percig sütjük.
Közben a gombát megtisztítjuk, karikára vágjuk, aztán kevés vajon sóval, törött borssal ízesítve addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte. Ezután 1/2 citrom levével, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, majd a tűzről levéve simára keverjük a tejföllel és a tojássárgákkal. A gombás mártást a halra öntjük és még nagyjából 20 percig sütjük.
Tálalás
A sütőtálban adjuk az asztalra. Párolt rizs illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése