Az előző posztban leírt pácolt húshoz való köret ez a könnyű gombóc, de készíthetünk a tésztájából kisebb, lekvárral töltött gombócokat is. Azokat is vajba szedjük ki és darált porcukros mákkal vagy vajban pirított morzsába forgatva tálaljuk.
Hozzávalók
5 dkg +5 dkg vaj vagy margarin
1/2 liter liszt
1/2 liter víz
1 egész tojás + 1 tojássárgája
só
Elkészítése
A vizet 5 dkg vajjal és kevés sóval felforraljuk, majd lassan, állandóan kevergetve beleszórjuk a lisztet. Addig dagasztjuk fakanállal ( a tűzön tartva), míg az edény falától el nem válik, langyosra hűtjük. Beledolgozzuk az egész tojást és egynek a sárgáját, és egynemű tésztát keverünk belőle. A tésztából hengert formázunk és deszkán egyforma darabokra vágjuk, ezekből gombócokat gömbölyítünk Lobogó sós vízben 5-6 percig főzzük, majd 5 dkg olvasztott vajba szedjük.
Tálalás
A pácolt sertéssült mellé, mártással együtt tálaljuk,
Megjegyzés: 2480 kal, 10410 J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése