2020. május 11., hétfő

Könnyű gombóc

 


 
Az előző posztban leírt pácolt húshoz való köret ez a könnyű gombóc, de készíthetünk a tésztájából kisebb, lekvárral töltött gombócokat is. Azokat is vajba szedjük ki és darált porcukros mákkal vagy vajban pirított morzsába forgatva tálaljuk.

Hozzávalók

5 dkg +5 dkg vaj vagy margarin

1/2 liter liszt

1/2 liter víz

1 egész tojás + 1 tojássárgája

 Elkészítése

 A vizet 5 dkg vajjal és kevés sóval felforraljuk, majd lassan, állandóan kevergetve beleszórjuk a lisztet. Addig dagasztjuk fakanállal ( a tűzön tartva), míg az edény falától el nem válik, langyosra hűtjük.  Beledolgozzuk az egész tojást és egynek a sárgáját, és egynemű tésztát keverünk belőle. A tésztából hengert formázunk és deszkán egyforma darabokra vágjuk, ezekből gombócokat gömbölyítünk  Lobogó sós vízben 5-6 percig főzzük, majd 5 dkg olvasztott vajba szedjük.

Tálalás

A pácolt sertéssült mellé, mártással együtt tálaljuk,  

Megjegyzés: 2480 kal, 10410 J

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése