2014. október 26., vasárnap
Kelgöngyöleg
Kép : Internet
Hozzávalók : 2 fej kelkáposzta ( a külső levelek lehántása után tisztán kb. 1 kg)
35 dkg sertéspörkölt
3 tojás
3 evőkanál zsemlyemorzsa
5 dkg füstölt szalonna
vaj
tejföl
sajt
Elkészítése : A kelfejeket a külső sérült leveleiktől megtisztítjuk és sós vízben öt percig abáljuk. Levétől alaposan lecsorgatjuk, a külső nagyobb leveleket lebontjuk róla, az erősebb ereket kivágjuk. Megzsírozunk téglalap alakban egy tiszta konyharuhát és erre rakjuk a nagy kelleveleket több rétegben. A kel többi részét laskára vágjuk.
Átdaráljuk a pörköltet, simára keverjük a 3 tojás sárgájával, a zsemlyemorzsával, az elkapart füstölt szalonnával, és lazán közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát a kiterített kellevelekre simítjuk és megszórjuk a maradék, összevagdalt kellel . Tetejét kissé sózzuk, borsozzuk.
A konyharuhával szorosan összesodorjuk, zsineggel a két végét összekötjük, a közepét is áthurkoljuk, nehogy szétbomoljon. Sós vízben kb. egy óráig főzzük, majd a konyharuhából kibontjuk.
Tálalása : Forró tálra fektetjük, a tetejét olvasztott vajjal és forró tejföllel locsoljuk meg. Szórhatunk rá reszelt sajtot is.
Címkék:
főétel,
füstölt szalonna,
hús,
kelkáposzta,
pörkölt,
sajt,
tejföl,
tojás,
töltött,
vaj,
zöldség,
zsemlyemorzsa
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése