2014. október 26., vasárnap

Kelgöngyöleg


                            Kép :  Internet

Hozzávalók :  2 fej kelkáposzta  ( a külső levelek lehántása után tisztán kb. 1 kg)
                     35 dkg sertéspörkölt
                     3 tojás
                     3 evőkanál zsemlyemorzsa
                     5 dkg füstölt szalonna
                     vaj
                     tejföl
                     sajt

Elkészítése :   A  kelfejeket  a  külső  sérült  leveleiktől  megtisztítjuk  és  sós  vízben  öt  percig  abáljuk.  Levétől  alaposan  lecsorgatjuk,  a  külső  nagyobb leveleket  lebontjuk  róla,  az  erősebb  ereket  kivágjuk.  Megzsírozunk  téglalap  alakban  egy  tiszta  konyharuhát  és  erre  rakjuk  a  nagy  kelleveleket  több  rétegben. A  kel  többi  részét  laskára  vágjuk.
                     Átdaráljuk  a  pörköltet,  simára  keverjük  a  3 tojás  sárgájával,  a  zsemlyemorzsával,  az  elkapart  füstölt  szalonnával,  és  lazán  közé keverjük  a  tojások  kemény  habbá  vert  fehérjét.  A  masszát  a  kiterített  kellevelekre  simítjuk  és  megszórjuk  a  maradék,  összevagdalt  kellel . Tetejét  kissé  sózzuk,  borsozzuk.
                    A  konyharuhával  szorosan  összesodorjuk,  zsineggel  a  két  végét  összekötjük,  a  közepét  is  áthurkoljuk,  nehogy  szétbomoljon.  Sós  vízben  kb. egy  óráig  főzzük,  majd  a  konyharuhából  kibontjuk.

Tálalása :  Forró  tálra  fektetjük,  a  tetejét  olvasztott  vajjal  és  forró  tejföllel  locsoljuk  meg.  Szórhatunk  rá  reszelt  sajtot is.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése