Kiegészítés az előző posztban szereplő Heti étrend vasárnapi menüjéhez:
Búbos hús
Hozzávalók
80 dkg kicsontozott sertéskaraj
2 db zsemlye
1 db tojás
diónyi vaj vagy 1 evőkanálnyi olaj
1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma
só
bors
1 mokkáskanálnyi majoránna
1 csokor petrezselyemzöld
mustár
tej a zsemlye áztatásához
Elkészítése
A karajt vagy még nyersen felszeleteljük (8 szeletet vágva belőle), vagy egyben megsütve készítjük el, és utána szeleteljük fel. Ha nyersen vágtuk fel szeletekre, enyhén kiverjük a húst, bedörzsöljük sóval, mustárral és törött borssal. Diónyi vajon vagy 1 evőkanál olajon kisütjük és egy tűzálló tálon egymás mellé fektetjük. (Ha egészben sütöttük, szintén 8 szeletre vágjuk és a tűzálló tálba fektetjük a szeleteket, majd vékonyan megkenjük a mustárral, megsózzuk, meghintjük a törött borssal.)
A tejben megáztatjuk a zsemlyéket, levétől kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és összekeverjük egy kevés, olajon megpirított evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, a tojással, sóval, borssal, majoránnával meg az összevagdalt petrezselyemzölddel. (Adhatunk hozzá10 dkg apróra vágott, kevés vajon megpárolt gombát is.)
A tölteléket púposan a lerakott hússzeletekre nyomkodjuk, tetejüket morzsával hintjük, és a forró sütőben megsütjük.
Tálalás
Sült burgonyával párolt rizzsel, salátával tálaljuk.
Különleges almahab
Hozzávalók
2 kg alma
5 dkg vaj
2 db tojásfehérje
10 +10 dkg cukor
1 db citrom
diószemek
Elkészítése
Az almát megtisztítjuk, feldaraboljuk és annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Hozzáadunk egy darabka citromhéjat, és jó puhára főzzük, majd leszűrjük. Ekkor beledobunk kb. 5 dkg vajat és a tűzön szárazra pároljuk. Összetörjük vagy turmixgéppel pépesítjük az almát, és kb 10 dkg cukorral édesítjük.
Habot verünk a 2 tojásfehérjéből, és amikor kezd összeállni, belecsavarjuk a citrom levét. Az alma édességétől függően - 5-10 dkg cukorral verjük teljesen keményre. Összekeverjük az almapéppel és jól behűtjük.
(A vajtól simává, bársonyossá válik a krém, a habba vert cukor miatt nem esik össze még egy-két napig sem.)
Tálalás
Kis tálkákban vagy talpas poharakban tálaljuk, diószemekkel, vagy meggybefőttel díszíthetjük a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése