2014. november 30., vasárnap

Közeleg a Karácsony


  Ma van Advent első vasárnapja, meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún és ezzel belépünk a karácsonyi ünnepkörbe, elkezdődik a várakozás, a készülődés az "eljövetel"-re. A gyermekek izgatottan nyitogatják az adventi kalendáriumok ablakocskáit, felkerülnek a koszorúk, a fenyő- és fényfüzérek a házakra. A konyhák megtelnek a fahéj,szegfűszeg, narancs illatával, a háziasszonyok lelkesen tervezik az ünnepi menüt és  elhatározzák, hogy az idén nem sütnek olyan sokféle süteményt, mint szoktak. Aztán ezt többnyire nem tartják be. 

  Következik tehát néhány  tradicionális családi süteményrecept, melyek jó pár nappal előre elkészíthetőek, nem veszítenek az élvezeti értékükből. Azt hiszem, nagyon sokan ismernek majd rá a gyermekkori  ízekre, s felidéződik bennük az elmúlt idők karácsonyi hangulata.




Pozsonyi diós (mákos) tekercs - azaz - a beigli

Hozzávalók a tésztához : 1 kg liszt
                                       40 dkg vaj
                                       3 dkg élesztő
                                       2 tojás sárgája
                                       7 dkg cukor
                                       csipetnyi só
                                       reszelt citromhéj
                                       tej
                   a kenéshez :   1 egész tojás és 1 tojássárgája
 
Elkészítése :   A megszitált lisztet a cukorral, csipetnyi sóval összekeverjük és belemorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a 2 tojássárgáját és a kevés langyos tejben elkevert (nem felfuttatott) élesztőt, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól összedolgozva közepes keménységű tésztát kapjunk, amely a kéztől és a deszkától elválik.
                      6 egyenlő részre elosztjuk a tésztát, cipóba formáljuk és letakarva kb. 30 percig pihentetjük.

Hozzávalók a diótöltelékhez :  40 dkg darált dió
                                               30 dkg cukor
                                               7 dkg mazsola
                                              reszelt citromhéj, törött fahéj, vanília
Elkészítése :  2 dl vízben felforraljuk  a vaníliával ízesített cukrot, törött fahéjjal és citromhéjjal fűszerezzük és ráöntjük a mazsolával elkevert dióra. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről és kihűtjük.

Hozzávalók a máktöltelékhez :  40 dkg darált mák
                                                 30 dkg cukor
                                                 7 dkg mazsola
                                                 reszelt citromhéj, töött fahéj, szegfűszeg
Elkészítése :  úgy készül, mint a diótöltelék, csak 2,5 dl vízben forraljuk fel a cukrot, és a citromhéjon és fahéjon kívül kevés szegfűszeggel fűszerezzük   a tölteléket. A forró szirupot a mazsolával elkevert mákra öntjük, elkeverjük, kihűtjük.

A töltelékek kihűlt állapotban kenhető sűrűségűek legyenek. Ha valamelyik esetleg túl lágy lenne, kevés piskótamorzsával vagy zsemlyemorzsával keverjük össze.

Ezután a tésztacipókat kb.  késfoknyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk  A töltelékeket egyenletesen elosztva (3 lapon a dió-, 3 lapon a máktölteléket) a lapokon elsimítjuk, majd  a tésztát tekercs alakúra felcsavarva sütőlemezre tesszük. A tekercsek tetejét néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőzök eltávozhassanak. (A szerk. megjegyzése : engem egyáltalán nem zavar a műélvezetben, ha a beigli esetleg kipukkad.) 1 egész tojást 1 sárgájával felverünk, ezzel kenjük meg a tekercseket és száraz, langyos helyen pihentetve megkelesztjük.. Ekkor ismét megkenjük a tojással és hideg helyen kissé szikkadni hagyjuk, majd mérsékelten meleg sütőben megsütjük..
 
                                       
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése