2014. november 6., csütörtök

Narancsos gesztenyetekercs




Hozzávalók :  1/2 kg készen vett ( vagy saját készítésű) édes gesztenyemassza
                      tejszín

A krémhez :  2 tojássárgája     

                     1 kiskanál liszt               
                     1 dl tej
                     10 dkg cukor                 
                     2  db narancs
                     10 dkg vaj

Elkészítése :  Áttörjük  a  gesztenyemasszát,  és  annyi  tejszínnel,  amennyi  összetartja,  alaposan  kikeverjük.  Nem  szabad  túl  lágynak  lennie,  hanem  csak  formázhatónak.
                    A  krémhez  simára  keverjük  a  tojássárgákat  a  cukorral,  a  liszttel  és  a  tejjel,  majd gőz  fölött  kevergetve  sűrű  krémmé  főzzük.  A  gőzről  levéve  közé keverjük  a  narancsok  kicsavart  levét  is.  Ha  kihűlt,  simára  keverjük  a  10 dkg  vajjal.  Közben  apróra  vágjuk  a  narancsok  húsát,  és  azt  is  a  krémhez  adjuk.
                   Megvizezünk  egy  nagy  darab  folpackot  vagy  alufóliát,  és  a  gesztenyemasszát  ujjnyi  vastag  téglalappá  nyújtjuk  rajta.  Egy  csíkban  ráhalmozzuk  a  narancskrémet,  és  rágöngyöljük  a  gesztenyeréteget  úgy,  hogy  egy  rétegben  ölelje  körül  krémet.  A  nedves  folpackba  csomagolva  a  hűtőszekrényben  hagyjuk  megdermedni.  Ha  már  jó  kemény,  a  fóliát  lehúzzuk  róla  és  vizes  késsel  lesimítjuk  a  külsejét.
                  Bevonhatjuk  keserűcsokoládé  mázzal,  vagy  gazdagon  meghinthetjük  csokoládés  tortadarával,   csokoládéforgáccsal.    

Tálalás :  Csak  közvetlenül  tálalás  előtt  szeleteljük  fel,  hideg  vízbe  mártogatott  késsel.

Megjegyzés :  Készíthetjük  kevesebb  narancsból,  de  akkor  a  narancslé  és  a  cukor  helyett  Jaffa  szörppel  ízesítjük  a  krémet.
                     Karácsonyi édességnek is alkalmas.

               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése