2014. október 28., kedd

Alföldi vargabéles





Hozzávalók a tésztához:  35 dkg liszt
                                      25 dkg margarin
                                      2 tojássárgája
                                      1 evőkanál cukor
                                      1 csipet só
                                      tejföl

Töltelék :  15 dkg rövidmetélt (legalább négytojásos)
                 30 dkg tehéntúró
                 3 tojássárgája
                 5 tojásfehérje 
                 2 dl tejföl
                 10 dkg mazsola
                 cukor ízlés szerint
                 (reszelt citromhéj)
                 3 dkg vaj

Elkészítése:   Összegyúrjuk  a  lisztet  a  margarinnal,  a  2 tojássárgájával,  a  cukorral,  egy  csipet  sóval  és  annyi  tejföllel,  hogy  rugalmas  tésztát  kapjunk.  Legalább  egy  óráig  hideg  helyen  pihentetjük.  Ezután  kétfelé  osztjuk,  az  egyik  cipót  vékonyra  kinyújtjuk,  kibélelünk  vele  egy  közepes  nagyságú  tepsit.
                     Sós  vízben,  amelybe  egy  kiskanálnyi  olajat  is  tettünk,  kifőzzük  a  rövidmetéltet.  Leszűrjük  és  hideg  vízzel  leöblítjük,  jól  lecsorgatjuk  róla  a  vizet.
                     A  túrót  áttörjük,  simára  keverjük  a  3 tojássárgájával,  ízlés  szerinti  cukorral,  hozzáadjuk  a  tejfölt,  a  mazsolát, a  reszelt  citromhéjat ( ha  szeretjük  a  túrós  töltelékben),  a megolvasztott  vajat  és  az  5 tojás  habbá  vert  fehérjét.  Óvatosan,  nehogy  a  hab  összetörjön,  elkeverjük  a  kifőtt  metélttésztával,  és  az  alaptésztával  kibélelt  tepsibe  öntjük.  Leterítjük  a  maradék,  ugyancsak  vékony  lappá  nyújtott  tésztával,  a  tetejét  villával  megszurkáljuk,  majd  a  sütőben  szép  pirosra  sütjük.

Tálalás :  Még  melegen  porcukorral  hintjük  meg  és  kockára  vágva  tálaljuk.

 
                     
                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése