Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 csipet só
tejföl
Töltelék : 15 dkg rövidmetélt (legalább négytojásos)
30 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 dl tejföl
10 dkg mazsola
cukor ízlés szerint
(reszelt citromhéj)
3 dkg vaj
Elkészítése: Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a 2 tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hideg helyen pihentetjük. Ezután kétfelé osztjuk, az egyik cipót vékonyra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit.
Sós vízben, amelybe egy kiskanálnyi olajat is tettünk, kifőzzük a rövidmetéltet. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, jól lecsorgatjuk róla a vizet.
A túrót áttörjük, simára keverjük a 3 tojássárgájával, ízlés szerinti cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a mazsolát, a reszelt citromhéjat ( ha szeretjük a túrós töltelékben), a megolvasztott vajat és az 5 tojás habbá vert fehérjét. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, elkeverjük a kifőtt metélttésztával, és az alaptésztával kibélelt tepsibe öntjük. Leterítjük a maradék, ugyancsak vékony lappá nyújtott tésztával, a tetejét villával megszurkáljuk, majd a sütőben szép pirosra sütjük.
Tálalás : Még melegen porcukorral hintjük meg és kockára vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése