2014. július 10., csütörtök

Barackszuflé karamellmártással

    A  francia eredetű  szuflé (soufflé) - magyarul  felfújt - olyan  finomság,  aminek  a  jellemző  alapanyaga  a  keményre  felvert  tojáshab.  Ezt  a  habot  különféle  masszákhoz  könnyedén  hozzákeverve,  különféle  ízesítéssel, édes  vagy  sós változatban  is  készíthetünk  szuflét.  Készíthető   sütve  ( tűzálló  edényben a sütőben), vízgőzben  párolva ( a  felfújtmasszával  töltött  edényt  vízfürdőbe  állítva), vagy gőzben  sütve (a felfújtat  vízfürdőbe  állítva,  sütőben  sütve).
    Most  egy  édes  felfújt  receptje  következik.  A  barackszuflét  akkor  ajánlatos  készíteni,  ha  van  4  maradék  tojásfehérjénk,  és  különleges  meleg  édességre  vágyunk.

Hozzávalók:  2  egész  tojás  ( a  sárgája  a  mártáshoz )
                      4  tojásfehérje
                      3  púpos  evőkanál  porcukor  +  1  evőkanálnyi  a  mártáshoz
                      3  evőkanál  baracklekvár
                      5  dkg  kristálycukor
                      3  dl  tej
                      1  kávéskanál  liszt
                      1  csomag  vaníliás cukor 

Elkészítése :  2  tojásfehérjét  alaposan  kikeverünk  3  púpos  evőkanál  porcukorral  és  3  evőkanál  baracklekvárral,  majd  hozzáadunk  még  4  kemény  habbá  vert  tojásfehérjét.(Összesen  6  tojásfehérje  kell hozzá).  Kizsírozott  vagy  jól  kivajazott  püspökkenyér-  vagy  őzgerincformába  öntjük,  a  tetejét  elsimítjuk,  és  a  forró  sütőbe,  langyos  vízzel  félig  telt  tepsibe  állítjuk.  Ebben  a  gőzfürdőben  35-40  percig  sütjük.
                       A  karamellmártáshoz  5 dkg  kristálycukrot  megpirítunk,  vigyázva,  hogy  nehogy  megégjen,  és  2  dl  tejjel  felengedve  addig  forraljuk,  míg  a  karamell  fel  nem  oldódik.  Közben  2  tojássárgáját  kikeverünk  1  kávéskanál  liszttel,  1  evőkanál  porcukorral  és  1  dl  hideg  tejjel,  majd  kevergetve  a  forró  karamelles tejbe  öntjük,  1  csomag  vaníliás  cukorral  ízesítjük.  Gőz  fölött ( hogy  a  tojássárgája  ki  ne  csapódjék)  sűrű  mártássá  főzzük .

Tálalás :  A  felfújtat  a  sütőből  kivéve  forró  tálra  borítjuk,  a  karamellmártással  leöntve  azonnal  tálaljuk.
                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése