A francia eredetű szuflé (soufflé) - magyarul felfújt - olyan finomság, aminek a jellemző alapanyaga a keményre felvert tojáshab. Ezt a habot különféle masszákhoz könnyedén hozzákeverve, különféle ízesítéssel, édes vagy sós változatban is készíthetünk szuflét. Készíthető sütve ( tűzálló edényben a sütőben), vízgőzben párolva ( a felfújtmasszával töltött edényt vízfürdőbe állítva), vagy gőzben sütve (a felfújtat vízfürdőbe állítva, sütőben sütve).
Most egy édes felfújt receptje következik. A barackszuflét akkor ajánlatos készíteni, ha van 4 maradék tojásfehérjénk, és különleges meleg édességre vágyunk.
Hozzávalók: 2 egész tojás ( a sárgája a mártáshoz )
4 tojásfehérje
3 púpos evőkanál porcukor + 1 evőkanálnyi a mártáshoz
3 evőkanál baracklekvár
5 dkg kristálycukor
3 dl tej
1 kávéskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése : 2 tojásfehérjét alaposan kikeverünk 3 púpos evőkanál porcukorral és 3 evőkanál baracklekvárral, majd hozzáadunk még 4 kemény habbá vert tojásfehérjét.(Összesen 6 tojásfehérje kell hozzá). Kizsírozott vagy jól kivajazott püspökkenyér- vagy őzgerincformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőbe, langyos vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Ebben a gőzfürdőben 35-40 percig sütjük.
A karamellmártáshoz 5 dkg kristálycukrot megpirítunk, vigyázva, hogy nehogy megégjen, és 2 dl tejjel felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódik. Közben 2 tojássárgáját kikeverünk 1 kávéskanál liszttel, 1 evőkanál porcukorral és 1 dl hideg tejjel, majd kevergetve a forró karamelles tejbe öntjük, 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük. Gőz fölött ( hogy a tojássárgája ki ne csapódjék) sűrű mártássá főzzük .
Tálalás : A felfújtat a sütőből kivéve forró tálra borítjuk, a karamellmártással leöntve azonnal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése