2014. augusztus 1., péntek

Heti étrend I.


Az  előző  bejegyzésekben  a  70-es  évek  receptjeit  elevenítettem  fel,  még  lesz  ilyen  jónéhány.  Az  akkori  Nők  Lapja  nemcsak  a  recepteket  közölte,  hanem  heti  étrend  mintát is  adott,  amely  természetesen  részben az aheti  receptek  koré  épült.    Nem  volt  ez  akkora  újdonság,  csak a  régi  példát  követte,  ugyanis  a  régi  Magyar  Úriasszonyok  Lapja  is  igyekezett  segítséget  nyújtani  az  olvasótáborának  ebben  a  mindenkori  háziasszonyokat  fejtörésre  késztető,  igen  fontos  kérdésben.  Szociológusoknak  érdekes  feladat  lehetne  a  különböző  korokban  és  társadalmi  berendezkedésekben  közölt  étrendek  összehasonlítása. / Különösen,  hogy  a  MÚL-ban  kétféle  heti  menü  is  volt :  egy  szegényesebb  és  egy  módosabb  konyhába  illő./
Úgy  gondoltam,  hogy  ezeket  a  Heti  étrendeket  is  felidézem,  hátha  segít  a  mai  időkben  is  a  tervezésben.

                                                                 Heti  étrend 

Vasárnap :  Zöldségkrémleves,  kapros  tyúkmell  párolt  rizzsel,  őszibarackparfé

Hétfő :        Zöldbableves,  rántott  patisszon  hagymás  burgonyával  vagy  balkáni   
                   babsalátával,  rumos  körtekompót

Kedd :         Zöld  csirkeraguleves,  tiroli  rétes

Szerda :       Karfiolleves,  Csáky  rostélyos  tort  burgonyával,  gyümölcssaláta

Csütörtök:   Hideg  paradicsomleves,  sonkás  töltött  padlizsán,  görögdinnye

Péntek :       Hideg  gyümölcsleves,  firenzei  sertésborda,  karamellkrém

Szombat :    Petrezselyemleves,  paprikás  burgonya /szerintem  lehet  krumpli  is/ 
                    uborkasalátával,  mézes  béles

Úgy  vélem,  hogy  ez  egész  jó  nyári  menüsor,  igyekszik  egyensúlyt  tartani  a  különböző  tápanyagok  tekintetében,  Az  is  látszik,  hogy  a  "böjtös"  menü  véletlenül  se  péntekre  esik.
/ A  korszellem  ebben  is  megjelenik./


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése