2014. augusztus 1., péntek
Heti étrend I.
Az előző bejegyzésekben a 70-es évek receptjeit elevenítettem fel, még lesz ilyen jónéhány. Az akkori Nők Lapja nemcsak a recepteket közölte, hanem heti étrend mintát is adott, amely természetesen részben az aheti receptek koré épült. Nem volt ez akkora újdonság, csak a régi példát követte, ugyanis a régi Magyar Úriasszonyok Lapja is igyekezett segítséget nyújtani az olvasótáborának ebben a mindenkori háziasszonyokat fejtörésre késztető, igen fontos kérdésben. Szociológusoknak érdekes feladat lehetne a különböző korokban és társadalmi berendezkedésekben közölt étrendek összehasonlítása. / Különösen, hogy a MÚL-ban kétféle heti menü is volt : egy szegényesebb és egy módosabb konyhába illő./
Úgy gondoltam, hogy ezeket a Heti étrendeket is felidézem, hátha segít a mai időkben is a tervezésben.
Heti étrend
Vasárnap : Zöldségkrémleves, kapros tyúkmell párolt rizzsel, őszibarackparfé
Hétfő : Zöldbableves, rántott patisszon hagymás burgonyával vagy balkáni
babsalátával, rumos körtekompót
Kedd : Zöld csirkeraguleves, tiroli rétes
Szerda : Karfiolleves, Csáky rostélyos tort burgonyával, gyümölcssaláta
Csütörtök: Hideg paradicsomleves, sonkás töltött padlizsán, görögdinnye
Péntek : Hideg gyümölcsleves, firenzei sertésborda, karamellkrém
Szombat : Petrezselyemleves, paprikás burgonya /szerintem lehet krumpli is/
uborkasalátával, mézes béles
Úgy vélem, hogy ez egész jó nyári menüsor, igyekszik egyensúlyt tartani a különböző tápanyagok tekintetében, Az is látszik, hogy a "böjtös" menü véletlenül se péntekre esik.
/ A korszellem ebben is megjelenik./
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése